Κατανόηση & αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου

Πού οφείλεται το αίσθημα βάρους στα πόδια;

Φυσιολογικά, το αίμα στις φλέβες των ποδιών σας ρέει πίσω προς την καρδιά. Στη φλεβική ανεπάρκεια οι φλέβες των ποδιών σας δυσκολεύονται να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τις φλεβικές σας βαλβίδες, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι να εμποδίζει την παλινδρόμηση του αίματος. Τα προβλήματα σε αυτές τις βαλβίδες κάνουν το αίμα να συσσωρεύεται στα πόδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ορισμένοι τύποι φλεβικής ανεπάρκειας δεν έχουν συμπτώματα. Πάντως, συνήθως υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως:

  • Αίσθημα βάρους στα πόδια, ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας, το οποίο μετριάζεται εάν τοποθετηθούν τα πόδια ψηλά ή με το περπάτημα
  • Πρήξιμο στα πόδια, ιδιαίτερα γύρω από τους αστραγάλους και τις κνήμες
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
  • Μυϊκές κράμπες
  • Κνησμός, σύνδρομο κόπωσης, κλπ.

Τα συμπτώματα αυτά γίνονται συνήθως πιο αισθητά στις κνήμες και τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο της ημέρας και όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Όταν εκδηλωθεί η κατάσταση και ιδιαίτερα εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Eυρυαγγείες, τελαγγειεκτασίες, στα πρώτα στάδια,
  • Oρατοί και αντιαισθητικοί κιρσοί, συχνά οδυνηροί, στα πιο προχωρημένα στάδια,
  • Oιδήματα και σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, με αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον σχηματισμό δερματικών ελκών, στα πολύ προχωρημένα στάδια της νόσου.

Στάδια Χρόνιας Φλεβικής Νόσου (ταξινόμηση κατά CEAP)

 

 

 

 

 

 

Ποιος προσβάλλεται;

Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή απ’ ό,τι φαντάζεστε! Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια επηρεάζει πάνω από 8 στα 10 άτομα στον κόσμο. Αν και οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, προσβάλλει και τους άνδρες. Τα συμπτώματα αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας, καθώς οι φλέβες χάνουν την ελαστικότητά τους και δεν συσπώνται τόσο εύκολα όσο περνάει η ηλικία.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν;

Τα πόδια σας που πονάνε έχουν πολλούς εχθρούς! Διάφοροι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την εκδήλωση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων της φλεβικής νόσου.

  • Κάποιοι είναι κοινοί και στα δύο φύλα:
    • Ηλικία
    • Γενετική προδιάθεση
    • Παχυσαρκία
    • Διαιτητικοί παράγοντες
    • Έλλειψη φυσικής άσκησης
    • Θέση εργασίας (παρατεταμένη καθιστή ή όρθια θέση)
    • Σταυροπόδι
    • Ανύψωση βάρους (>10 kg για τις γυναίκες, >25 kg για τους άνδρες)
    • Στενά ρούχα (ζώνες, στενά παντελόνια, κορσέ, λαστέξ, στενές μπότες κλπ)
    • Ζέστη
    • Κάπνισμα
    • Δυσκοιλιότητα
    • Κάποια αθλήματα κατά τα οποία ασκείται έντονη πίεση στις φλεβικές βαλβίδες (τένις, σκουός, άρση βαρών κλπ)
  • Άλλοι παράγοντες είναι ειδικά γυναικείοι, όπως προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα, αντισυλληπτικό χάπι, εγκυμοσύνη και αριθμός κυήσεων.
  • Ενώ άλλοι οφείλονται σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη καθιστή στάση ή ορθοστασία, π.χ. μάγειρας, κομμωτής, ταμίας, οδηγός, χειρουργός, πωλητής σε κατάστημα, υπάλληλος γραφείου, νοσηλευτικό προσωπικό, αεροσυνοδός κλπ.

Σωστές αντιλήψεις περί φλεβίτιδας:

  • Ο πόνος στα πόδια εκδηλώνεται συχνότερα στο τέλος της ημέρας
  • Η φλεβική νόσος είναι χρόνια και εξελικτική πάθηση
  • Οι κιρσοί (ορατές, παραμορφωμένες φλέβες) είναι πιθανή επιπλοκή του αισθήματος βάρους στα πόδια

Λανθασμένες αντιλήψεις περί φλεβίτιδας:

  • Ο πόνος εκδηλώνεται πάντα σε όψιμο στάδιο της φλεβικής νόσου
  • Μόνο οι γυναίκες υποφέρουν από αίσθημα βάρους στα πόδια
  • Το αίσθημα βάρους στα πόδια προκαλείται από μπλοκαρισμένες αρτηρίες

Δέκα Συμβουλές για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας:

  1. Να κινείτε τα πόδια σας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες: Όταν η δουλειά σας απαιτεί να παραμένετε σε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρέπει να κάνετε μικρά διαλείμματα, να περπατάτε ή να κουνάτε τα πόδια σας κυκλικά για λίγο. Όταν κάνετε μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο, τραίνο ή αεροπλάνο, το να σηκώνεστε και να κάνετε λίγα βήματα ανά τακτά διαστήματα είναι καλό για την κυκλοφορία και προάγει τη φλεβική επιστροφή.
  2. Επιλέξτε το σωστό άθλημα: Η πιο ευεργετική άσκηση για τη φλεβική κυκλοφορία είναι το περπάτημα, όταν το κάνετε συχνά και με τα κατάλληλα υποδήματα. Η σύσπαση των μυών των ποδιών προάγει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η γυμναστική, το ποδήλατο, ο χορός και το κολύμπι ευνοούν τη φλεβική επιστροφή. Αντίθετα, αθλήματα, όπως το τένις, το σκουός, το χάντμπολ και το μπάσκετ, δεν συνιστώνται, γιατί προκαλούν διάταση των φλεβών και επιβραδύνουν τη φλεβική επιστροφή.
  3. Να αποφεύγετε τις πηγές θερμότητας: Η θερμότητα προκαλεί διάταση των φλεβών. Επομένως, η έκθεση στον ήλιο, η χρήση ζεστού κεριού, τα συστήματα επιδαπέδιας θέρμανσης, τα ζεστά μπάνια και η σάουνα πρέπει να αποφεύγονται.
  4. Να προτιμάτε τις χαμηλές θερμοκρασίες: Να ξεπλένετε καθημερινά τα πόδια σας με δροσερό νερό μετά το μπάνιο σας για να ενεργοποιείτε τη φλεβική λειτουργία και να περιορίζετε το αίσθημα βάρους και πόνου στα πόδια. Το να περπατάτε στο νερό συνδυάζει δροσιά και φυσική άσκηση.
  5. Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα και χάστε το υπερβάλλον βάρος: Η δυσκοιλιότητα και το υπερβάλλον βάρος ευθύνονται για την αυξημένη φλεβική πίεση και μπορούν να καταπολεμηθούν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, επαρκή κατανάλωση υγρών (περίπου 1,5 λίτρο νερού την ημέρα) και περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπών (βούτυρο, κόκκινο κρέας).
  6. Να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα: Τα πολύ στενά ρούχα συμπιέζουν τις φλέβες σας και εμποδίζουν τη φλεβική επιστροφή. Να επιλέγετε άνετα ρούχα και να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια, κορσέ, ζώνες και στενές ελαστικές κάλτσες.
  7. Να φοράτε παπούτσια με άνετα τακούνια: Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, όπως και τα φλατ, δεν επιτρέπουν να ασκείται η κατάλληλη πίεση για την προαγωγή της φλεβικής επιστροφής. Το ιδανικό είναι να φοράτε παπούτσια με τακούνια των 3-4 εκατοστών
  8. Να βοηθάτε τη φλεβική επιστροφή ενώ κοιμάστε: Κάνοντας λίγο ποδήλατο στο κρεβάτι και ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10 έως 15 εκ., μπορείτε να μειώσετε τη φλεβική στάση ενώ κοιμάστε.
  9. Κάντε μασάζ στα πόδια σας όσο το δυνατόν πιο συχνά: Το μασάζ στα πόδια, από τα άκρα προς τους μηρούς, δηλαδή με την κατεύθυνση της φλεβικής κυκλοφορίας, αυξάνει τη φλεβική επιστροφή. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν, όπως η ενυδατική κρέμα Cedraflon με απόσταγμα  κίτρου Κορσικής.
  10. Να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας: Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις αισθανθείτε πόνο και βάρος στα πόδια, πρηστούν οι περιοχές γύρω από τους αστραγάλους σας ή γίνουν ορατές οι φλέβες σας, έτσι ώστε να έχετε έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας φλεβικής νόσου και να ξεκινήσετε προληπτικά μέτρα και θεραπεία. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή εάν ακολουθείτε ορμονική αγωγή, γιατί και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν τα φλεβικά συμπτώματα. Η τακτική παρακολούθηση της κατάστασής σας από τον γιατρό σας είναι σημαντική για την καλή υγεία και για την επιλογή της βέλτιστης αγωγής.

 

 

Μη επεμβατικές λύσεις για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας:

  • Ιατρική συμπίεση (κάλτσες ή επίδεσμοι)
    Η συμπίεση προάγει τη φλεβική επιστροφή. Βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος και ενισχύει την οξυγόνωση των ιστών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μέσα συμπίεσης. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα πιο κατάλληλα για εσάς, να σας συμβουλεύσει ως προς το μέγεθος, την ποιότητα και την υφή.
  • Φλεβοτονικά φάρμακα.
    Τα φλεβοτονικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υγείας των αγγείων. Ενδείκνυνται για τη θεραπευτική αγωγή των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας (αίσθημα βάρους, πόνου, κόπωσης στα πόδια). Τα φλεβοτονικά βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεβικής νόσου.1 Συστάσεις για τη χρήση των φλεβοτονικών φαρμάκων. Συστάσεις για τη χρήση των φλεβοτονικών φαρμάκων: Το DAFLON® (Μicronise’ κεκαθαρμένο φλαβονοειδές κλασμα) είναι το πιο συχνά χορηγούμενο φλεβοτονικό φάρμακο παγκοσμίως, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου (για περαιτέρω πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ)